De perfecte temperatuur voor buitenschilderwerk

De perfecte temperatuur voor buitenschilderwerk

Het lijkt buiten mooier weer te worden en dat betekent misschien wel dat het buiten schilderen kan gaan beginnen. Het is belangrijk om de weersverwachtingen in de gaten te houden voordat je begint met schilderen. Maar wanneer is het perfect schildersweer?


Naast de temperatuur zijn ook de weersomstandigheden van belang. Wist je dat bijvoorbeeld schilderen in de zon ook slecht kan zijn voor je schilderwerk? Hieronder vertellen wij meer over verschillende weersomstandigheden.

 

De beste schilders temperatuur

Het blijft lastig wanneer je gaat beginnen met je buitenschilderwerk. De meeste buitenverven zijn geschikt vanaf ongeveer 10 graden en maximaal 25 graden. De perfecte schilder temperatuur is dan ook 19 graden.

 

Bij een te koude temperatuur droogt de verf niet snel genoeg op. Ook bestaat er een kans dat de verf niet goed hecht. Bij te warme temperaturen (boven de 25 graden) droogt de verf juist te snel en is de kans op scheuren en blaasjes een stuk groter.

 

De meest aangeraden maanden om te gaan schilderen zijn van april tot en met oktober. Wel blijft dit natuurlijk afhankelijk van de temperatuur, want in Nederland weten we het nooit zeker met het weer. De beste seizoenen om buiten te schilderen zijn dan ook in het voorjaar, zomer en najaar.

 

Schilderen in de zon

Schilderen in de zon, dat is toch perfect? Voor jou als schilder is het zeker lekker om in de zon te schilderen. Voor de verf is dit niet altijd goed. De droogtijd is sneller maar dit kan ook te snel zijn. Doordat de verf te snel droogt is de kans groter op blaasjes en scheuren in het schilderwerk. Ook kan het lelijke vlekken veroorzaken omdat de verf minder mooi vloeit.

 

Schilderen met wind

Schilderen met wind klinkt al niet als een hele fijne combinatie. Echter kan het wel maar pas wel op. Door de wind is er meer kans op vuil en zand dat op het schilderwerk waait. Als het schilderwerk nog niet helemaal opgedroogd is, hechten ze zich gemakkelijk aan het schilderwerk. Wind zorgt er wel voor dat de verf sneller droogt, dit kan een voordeel zijn.  

 

Schilderen in de regen

Er zullen maar weinig mensen zijn die er zin in hebben: schilderen in de regen. Ook voor het schilderwerk zelf is dit geen goede keuze. Als het schilderwerk nog niet goed droog is wanneer het gaat regenen, is het eigenlijk al wel duidelijk wat er gaat gebeuren. De regen kan kraters en kringen veroorzaken.

 

De luchtvochtigheid

Het is belangrijk om naar de luchtvochtigheid te kijken. Wanneer de luchtvochtigheid te hoog is, hecht de verf niet goed. Wanneer de luchtvochtigheid boven de 75% komt wordt het dan ook afgeraden om te gaan schilderen. Bekijk daarom eerst even de luchtvochtigheid voordat je begint.

Terug naar het overzicht
Planmatig onderhoud

Wij managen het onderhoud aan uw woning of ander vastgoed voor een langere periode.

Wijkgericht onderhoud

Meld u nu aan voor Wijkgericht onderhoud. Een gezamelijke aanpak levert u vele voordelen op. 

Referenties

Bekijk onze referenties in de nieuwbouw, onderhoud, verbouw en renovatie.

Vrijblijvende prijsopgave

Vraag nu, geheel vrijblijvend, een prijsopgave aan.