bonke schilderen muur ondergrond beschermd afwerken behang
Geplaatst op 29 mei 2020

4 tips  voor het aanbrengen van behang

Een muur schilderen geeft een mooi effect, en zorgt ervoor dat de ondergrond is beschermd, maar je kunt een muur ook mooi afwerken met behang. In dit blogartikel geven we 4 tips die handig zijn voor het aanbrengen van behang.

 

  1. Bij uitwendige hoeken zoals bijvoorbeeld de wand van een schouw van de openhaard of een vrijstaande hoek in een kamer, mag je de baan meteen doorplakken. Omdat behangpapier krimpt bij het drogen, zal het behang mooi strak om de hoek trekken. Daarna zet je op de volgende wand de eerste baan weer te lood.
  2. Inwendige hoeken mag je niet doorplakken. Ook hier geldt dat behang krimpt bij  het drogen van de lijm waardoor het kan lostrekken in de hoek. Je moet de baan vooraf met enige millimeters overlengte op maat snijden. Neem de maat op meerdere plaatsen en kies voor de grootste maat die je hebt opgemeten. Breng de baan aan tot in de hoek en werk het af bij het plafond en de plinten. Vervolgens breng je een nieuwe baan aan die je iets over de overlengte van de vorige baan aanbrengt. Op deze wijze kan nooit een naad in de hoek gaan openstaan.
  3. Bij het aanbrengen van behang op een wand die begrensd is door een kozijn, zorg je dat de baan 5 cm boven het kozijn komt. Vervolgens kun je dan de hoek bij het kozijn goed en netjes afwerken.
  4. Als er bij een wand een deur of een raam zit, breng dan de behangbaan in de volle breedte aan en laat de baan over het raam of de deur heen doorlopen. Vervolgens snijd je het overtollige behang weg en je behang zit perfect op de muur.