Brandwerende verf door Bonke
Geplaatst op 6 augustus 2021

Brandwerende verf door Bonke

In Nederland is het toepassen van een brandwerende verf de laatste jaren sterk toegenomen. Het gebruik van een opschuimende brandwerende coating is een goed alternatief voor brandwerende platen of bespuiting. Brandwerende verf wordt daarom steeds vaker gebruikt voor kantoren, hallen, parkeergarages, woningen, hoogbouw, gevels en stalen- of betonnen draagconstructies. Lees er meer over in onze nieuwe blog.

Hoe werkt brandwerende verf?

Brandwerende verf heeft als doel een gebouw of materiaalsoort een bepaalde tijd brandvrij te houden wanneer er brand uitbreekt. Afhankelijk van de materiaalsoort en het aantal lagen verf kan een brandwerendheid worden bereikt van 30 tot 120 minuten. Bij hitte zwelt de verf op tot een schuimende laag die de brand voor een bepaalde tijd tegenhoudt of inperkt. In die tijd kunnen de in het gebouw aanwezige mensen vluchten en heeft de brandweer voldoende tijd om ter plaatse te komen.

Hoe wordt brandwerende verf toegepast?

Brandwerende verf kan relatief eenvoudig op verschillende ondergronden worden opgebracht. Van hout en staal tot beton. De verf is ook in verschillende kleuren beschikbaar. Je hoeft ‘m daarna dus niet meer in de gewenste kleur over te verven. Ideaal dus om zichtbare delen brandwerend te maken. Over de brandwerende verf wordt wel regelmatig nog een primer en/of topcoat aangebracht. De primer zorgt voor een betere hechting met het oppervlak. De topcoat zorgt voor een optimale bescherming van de brandwerende laag.

Brandwerende verf laten aanbrengen

Door de uitgebreide wet- en regelgeving op het gebied van brandveiligheid (o.a. het Bouwbesluit) moet brandwerende verf bijna altijd door specialisten worden aangebracht. Daarvoor kunt u uiteraard bij de specialisten van Bonke terecht. Uit veiligheidsoverwegingen is brandwerende verf altijd een goed idee. We adviseren u graag over de mogelijkheden.