bonke schilderbedrijf schilderwerk schilderen weersverwachting schilderen schilersweer
Geplaatst op 15 april 2019

De perfecte temperatuur voor buitenschilderwerk

Het lijkt buiten mooier weer te worden en dat betekent misschien wel dat het buiten schilderen kan beginnen. Het is belangrijk om de weersverwachting in de gaten te houden voordat je begint met schilderen. Maar wanneer is het perfect schilderweer?

Naast de temperatuur zijn ook de weersomstandigheden van belang. Wist je dat bijvoorbeeld schilderen in de zon slecht kan zijn voor je schilderwerk? Hieronder vertellen wij meer over verschillende weersomstandigheden.


De beste schildertemperatuur

Het blijft lastig wanneer je gaat beginnen met je buitenschilderwerk. De meeste buitenverven zijn geschikt vanaf ongeveer 10 graden en maximaal 25 graden. De perfecte schildertemperatuur is dan ook 19 graden.

Bij een te koude temperatuur droogt de verf niet snel genoeg op. Ook bestaat er een kans dat de verf niet goed hecht. Bij te warme temperaturen (boven de 25 graden) droogt de verf juist te snel en is de kans op scheuren en blaasjes een stuk groter.

De beste maanden om te gaan schilderen zijn van april tot en met oktober. Wel blijft dit natuurlijk afhankelijk van de temperatuur, want in Nederland weten we het nooit zeker met het weer. De beste seizoenen om buiten te schilderen zijn dan ook in het voorjaar, zomer en najaar.


Schilderen in de zon
Schilderen in de zon, dat is toch perfect? Voor jou als schilder is het zeker lekker om in de zon te schilderen. Voor de verf is dit niet altijd goed. De droogtijd is sneller maar dit kan ook te snel zijn. Doordat de verf te snel droogt is de kans groter op blaasjes en scheuren in het schilderwerk. Ook kan het lelijke vlekken veroorzaken omdat de verf minder mooi vloeit.


Schilderen met wind
Schilderen met wind klinkt al niet als een hele fijne combinatie. Door de wind is er meer kans op vuil en zand dat op het schilderwerk waait. Als het schilderwerk nog niet helemaal opgedroogd is, hechten ze zich gemakkelijk aan het schilderwerk. Wind zorgt er wel voor dat de verf sneller droogt, dit kan een voordeel zijn.  


Schilderen in de regen
Er zullen maar weinig mensen zijn die er zin in hebben: schilderen in de regen. Ook voor het schilderwerk zelf is dit geen goede keuze. Als het schilderwerk nog niet goed droog is wanneer het gaat regenen, is het eigenlijk al wel duidelijk wat er gaat gebeuren. De regen kan kraters en kringen veroorzaken.


De luchtvochtigheid
Het is belangrijk om naar de luchtvochtigheid te kijken. Wanneer de luchtvochtigheid te hoog is hecht de verf niet goed. Wanneer de luchtvochtigheid boven de 75% komt wordt het dan ook afgeraden om te gaan schilderen. Bekijk daarom eerst even de luchtvochtigheid voordat je begint.