• Home
  • Schildersblog
  • ‘Doeners’ van Vakschool Het Diekman leren schildersvak in praktijk
Schildersbedrijf Bonke Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
Geplaatst op 4 oktober 2019

‘Doeners’ van Vakschool Het Diekman leren schildersvak in praktijk

Ze staan er nog een beetje onwennig bij op de ochtend dat ze beginnen met een schilderklus bij een winkelcentrum in Enschede. Een groepje van zes leerlingen van Vakschool Het Diekman gaat onder professionele begeleiding van schildersbedrijf Bonke & Zn aan de slag met het schilderen van de buitenkant van het winkelcentrum.

Vakschool Het Diekman is onderdeel van het Stedelijk Lyceum in Enschede. De school biedt theorie- en praktijkonderwijs met als doel de leerlingen te begeleiden naar een passende arbeidsplaats. Begeleider en docent schilderen Coenraad Wiepking: “Onze leerlingen werken liever met hun handen dan dat ze met hun neus in de boeken zitten. Vandaar dat we zoveel mogelijk de link met de praktijk leggen door middel van stages en leer/werktrajecten, zoals de samenwerking met Bonke & Zn. Ook op school werken we voornamelijk aan praktische vaardigheden. Bij het schilderen is het bijvoorbeeld belangrijk dat ze weten hoe ze met de materialen moeten omgaan en is veiligheid op de werkplek een belangrijk aandachtspunt. Daarnaast is er aandacht voor algemene arbeidsvaardigheden zoals op tijd komen, het opvolgen van instructies en de omgang met collega’s en klanten. We vragen daarbij begeleiding van de bedrijven waar we mee samenwerken.”

Onderwijsfamilie

 Bonke & Zn. werkt al langer met de school samen in dit soort leer/werktrajecten. Henk Bonke, directeur van schildersbedrijf Bonke & Zn.: “Opleiden en begeleiden zitten in het DNA van het bedrijf. Mijn opa koos er destijds al voor om een onderwijsakte te halen om nieuwe schilders binnen het bedrijf op te kunnen leiden. Die vaardigheden draag ik nu weer over aan mijn zoons en het huidige personeel. Dus je mag ons gerust een onderwijsfamilie noemen. Het mooie is dat het mes aan twee kanten snijdt: wij investeren in toekomstig talent en de jongeren leren een prachtig beroep en hebben daarmee een reële kans op de arbeidsmarkt. We hebben zelfs al een paar voormalig leerlingen in dienst.”

Kansen voor bedrijven

 Coenraad Wiepking ziet dagelijks de impact die het leren in de praktijk op de scholieren heeft: “Ze groeien er echt van. Ze zijn het zo gewend om te horen wat ze allemaal niet kunnen dat het een enorme boost voor hun zelfvertrouwen is als ze waardering van echte vakmensen krijgen. Het is een win-win situatie. Zeker met het huidige tekort aan vakmensen biedt het mooie kansen voor bedrijven. Het praktijkonderwijs heeft zich wat dat betreft de afgelopen decennia wel bewezen.”  

Wilt u weten op welke wijze Schildersbedrijf Bonke & Zn. allemaal aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen doet? Lees er alles over op onze MVO pagina.