bonke schilderen werkwijze muur
Geplaatst op 26 maart 2019

Een muur schilderen kan iedereen, toch?

Je zult denken een groot oppervlakte zonder bochten en moeilijkheden heb ik toch zo geschilderd? Toch is het niet zo gemakkelijk als je denkt. In dit artikel gaan we het hebben over de werkwijze voor het schilderen van een muur.


Een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat is bij schilderwerk ook zeker het geval. Zorg voordat je begint dat je een aantal dingen op orde hebt:

  • Zorg voor voldoende werkruimte. Schuif de kasten opzij en haal dingen die in de weg kunnen staan of om kunnen vallen weg. Hoe meer ruimte je hebt, hoe beter je kan schilderen.
  • Dek meubels die blijven staan af. Zorg ervoor dat je zeker weet dat deze meubels niet vies worden door bijvoorbeeld verfspetters.
  • Hetzelfde geldt voor de ondergrond. Dek de ondergrond die jij wilt gaan verven af met afdekmateriaal. Voor eventuele ramen geldt natuurlijk hetzelfde.

Voordat je begint moet je ervoor zorgen dat de muur goed afgewerkt is. Vul eventuele gaten en zorg ervoor dat de muur glad is. Moet je de muur eerst schuren? Maak hem dan schoon voordat je gaat schuren.

Verwijder knoppen en stopcontacten zoveel mogelijk. Dit kan lastig zijn met het schilderen en je wilt ze natuurlijk niet mee schilderen. Kun je ze niet helemaal verwijderen? Plak ze dan af. Plak ook de randen die je niet mee wilt schilderen af.

 

Het verven

Wanneer de voorbereidingen zijn getroffen en alles is afgedekt is het tijd om te beginnen met schilderen. Voor het schilderen van grote vlakken kun je gebruik maken van een roller. Strijk zoveel mogelijk in gelijke banen. Rol in één richting om baanvorming te voorkomen.

Voor het schilderen van randen en lastige hoeken kun je het beste gebruik maken van een kwast. Voor randen kun je gebruik maken van een platte kwast en voor lastige hoekjes een kleine kwast. Gebruik je een nieuwe kwast? Wrijf hem dan vooraf even over schuurpapier om losse haren te verwijderen.

 

Ben je klaar met schilderen?

Als je het schilderen niet in een dag af krijgt, plaats dan de kwasten in het water. Sla de kwasten goed af wanneer je weer verder gaat en maak ze droog met keukenpapier. Ben je wel klaar? Plaats dan de kwasten een dag in terpentine. Hierna kun je ze wassen en afdrogen.

Verwijder afplaktape meteen na het schilderwerk. Als je het te lang laat zitten kan het lastig zijn om het er alsnog af te halen.

 

Heb je vragen of kom je er niet uit met je schilderwerk? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag. Besteed je je schilderwerken liever uit? Neem geheel vrijblijvend contact op en een van onze medewerkers staat voor je klaar.