bonke kunststof voorbehandelen ondergrond ontvet mat schuren verven verf
Geplaatst op 20 augustus 2020

Het verven van kunststof ondergronden

Vorige week hebben we besproken hoe u een kunststof ondergrond het beste kunt voorbehandelen. Nadat u de kunststof ondergrond gereinigd, ontvet en mat geschuurd heeft kunt u beginnen met verven. Welke verf u hiervoor kunt gebruiken en hoe u dit doet gaan we nu bespreken.

Welke primer moet ik gebruiken?

Het is van groot belang dat u voor het verven eerst een primer gebruikt. Hiervoor kan het beste een water dragende primer worden gebruikt. De primer is aangebracht en u kunt beginnen met verven. Maar welke verf gebruikt u hier nou voor?

Welke verf moet ik gebruiken?

U kunt het beste een verftype gebruiken dat dezelfde bindmiddelen heeft als de primer, dit om hechtingsproblemen te voorkomen. De verschillende soorten verf zijn verkrijgbaar in hoogglans, halfglans en zijdeglans. Hoogglansverven hebben vanzelfsprekend meer glans dan halfglanzende verf. In halfglansverf en zijdeglansverf zit in verhouding meer pigment, daarnaast zitten er matteringsmiddelen in. Hierdoor wordt de verf iets ruwer.

Stappenplan voor- en aflakken

  1. Voorlakken: Wanneer u merkt dat er pukkels of stofjes op de primer zitten is het verstandig om de ondergrond nog licht op te schuren. Na het schuren kunt u de oppervlakte stofvrij maken met een kleefdoek. Voor een goed eindresultaat is het belangrijk dat er geen kwaststrepen of structuur van de roller achterblijft. Voor de voorlak kunt u de verdunde versie van de aflak gebruiken. Het is belangrijk om direct in de geschikte kleur te werken voor de aflak.
  2. Schuren: Wanneer de voorlaklaag opgedroogd is kunt u het licht opschuren, hierdoor zullen stof en pukkels verdwijnen. Na het schuren is het wel belangrijk dat de ondergrond weerstofvrij wordt gemaakt.
  3. Aflakken: Na het voorlakken kunt u nu een deklaag aanbrengen. Het aflakken doet u op dezelfde manier als het voorlakken. U gebruikt hier alleen een niet-verdunde aflak. Wanneer u voor het voor- en aflakken beide een waterdragende lakverf gebruikt kun u dezelfde kwasten en verfrollers gebruiken.

Een aantal nuttige tips

  •  Probeer altijd van boven naar beneden te werken
  • Wanneer u meerdere kleuren gebruikt, breng altijd eerst de lichte kleur aan en daarna de donkere

Komt u er zelf niet helemaal uit en heeft u hulp nodig. Neem dan contact met ons op.