bonke verfvlekken kleding verwijderen
Geplaatst op 14 juni 2019

Hoe krijg ik verfvlekken uit mijn kleding?

In ons vorige artikel hebben wij het gehad over hoe je een gemaakte fout tijdens het schilderen moet oplossen. In dit artikel geven wij tips over hoe je verfvlekken uit je kleding kunt krijgen.


Zo snel mogelijk de vlek verwijderen

Het is van belang dat je verfvlekken zo snel mogelijk uit kleding verwijdert. Wanneer de verf opgedroogd is wordt het een stuk lastiger om de verf te verwijderen. Pak zo snel mogelijk een doek (theedoek, washand), in ieder geval een doek die het vocht goed absorbeert. Wrijf niet over de vlekken heen maar druk het er losjes op. Dan zal de verf vanzelf geabsorbeerd worden.


Vlekken door verschillende soorten verf

Er zijn verschillende soorten verf en dit zorgt voor verschillende soorten vlekken. Elke vlekkensoort kun je het beste op een eigen manier behandelen. Hieronder geven wij een gemakkelijk overzicht.


Een vlek door verf op waterbasis

Bij een vlek op waterbasis hebben we het acrylverf, emulsie en schoolverf. Bij een vlek door verf op waterbasis moet je het afspoelen en vervolgens boenen met een oude doek onder stromend water om voldoende verf te verwijderen. Dit werkt alleen als de verf nog nat is.


Een vlek door verf op oliebasis

Bij verf op oliebasis hebben we het over terpentine of olieverf. Het is belangrijk dat je het kledingstuk niet zomaar in de wasmachine gooit want dan krijg je de vlekken er bijna niet meer uit. Je moet ze eerst apart behandelen.

De verfvlekken kun je het beste verwijderen met terpentine of wasbenzine. Dep de vlek voorzichtig met een oude doek gedrenkt in de terpentine. In de meeste gevallen kun je de vlek hiermee vrijwel helemaal weg krijgen. Lukt dat niet? Dan kun je het nog eens proberen met Vanish of Shout. Was het kledingstuk daarna met de normale was mee. De verfvlekken zouden hierna geheel verwijderd moeten zijn.


Hoe verwijder ik een opgedroogde vlek?

Als je verf helemaal ingetrokken is in de kleding, dan is de kans klein dat je de oude verf vlek nog goed uit je kleding kunt verwijderen. Maar je kunt hat natuurlijk altijd proberen. Een droge verfvlek op basis van terpentine verf kan verwijderd worden door het van de kleding af af te schrapen. Gebruik een scherp voorwerp zoals een mesje of een vork. Pas wel op dat je de kleding niet beschadigt. Vervolgens gebruik je wasbenzine en terpentine en dep je het met een oude doek. Spoel het kledingstuk daarna uit en was het in de wasmachine.

Wanneer je een opgedroogde vlek hebt door acrylverf ontstaat er een plastic laag, waardoor het meer olieverf gaat lijken. Om de plastic laag af te breken moet je gebruik maken van een product met ontsmettingsalcohol (haarlak, nagellak remover). Dep op een doek en wrijf over de vlek heen totdat de kleur loslaat. Zodra het plastic heeft losgelaten, ga je verder met de methode voor een vlek door verf op waterbasis (zie bovenstaande alinea). Als je dit gedaan hebt was je het kledingstuk in de wasmachine op 30 graden.


Vond je dit een leuk artikel? Bekijk ook onze andere artikelen eens!