Bonke scjildersbedrijf waterschade houtrot  lekkage muur plafond wegwerken
Geplaatst op 9 september 2021
bonke muur schimmel hertsel voorkomen

Hoe kun je schade door vocht en lekkage voorkomen en herstellen?

Lekkage en vochtproblemen zorgen voor lelijke kringen op muur of plafond. Dat wilt u het liefst zo snel mogelijk wegwerken. Zomaar overschilderen heeft geen zin.

Het allerbelangrijkste bij vocht- en schimmelplekken is dat u de oorzaak achterhaalt. Als de plekken door lekkage ontstaan zijn is het noodzakelijk om eerst de lekkage te verhelpen. Voorkomen is natuurlijk nog beter dan genezen. Maar mocht u die fase al voorbij zijn, dan kunnen we u uiteraard ook helpen met het herstel.

Oorzaak van het probleem achterhalen

Lekkage is mogelijk door bijvoorbeeld een heftige regenbui (die we tegenwoordig vaker hebben), een afgewaaide dakpan of een poreuze gevel (het voegwerk is niet meer goed). Vaak is meteen wel duidelijk waar het probleem is, soms ook niet. Toch moet u voordat u met herstelwerkzaamheden aan de slag gaat eerst de oorzaak van het probleem achterhalen. Komt u er niet uit? Dan moet u wellicht een loodgieter inschakelen. Maar wij kunnen dat als schildersbedrijf ook voor u doen.

Goed ventileren

Lekkage is niet altijd de oorzaak van vochtplekken, ze kunnen ook door onvoldoende ventilatie ontstaan. De oplossing daarvoor is ventileren. Dus regelmatig luchten en ramen op een kiertje zetten, met name in slaapkamers en badkamer. Als uw woning ventilatieroosters heeft kunt u die het beste standaard open laten staan. Dat zorgt voor een doorlopende luchtcirculatie. Een combinatie van mechanische ventilatie met een geopend raam zorgt meestal voor het beste resultaat.

Aan de slag

Is de oorzaak van het vochtprobleem duidelijk en opgelost? Dan kunt u aan de slag met de oplossing: schilderen! Behandel schimmelvlekken eerst met bleekmiddel of een sodaoplossing. Zorg ervoor dat de behandelde plekken met warm water worden schoongemaakt en vergeet niet de plekken eerst goed droog te laten worden, voordat je ze gaat verven. 

Gebruik bij lekkage en vochtplekken geen normale muurverf, want dan zie je de plekken binnen de kortste keren weer terug. Gebruik in plaats daarvan altijd isolerende muurverf. En behandel het hele oppervlak om kleurverschil te voorkomen.

Bonke inschakelen

U kunt de klus ook aan een expert overlaten. Wij kunnen zowel de oorzaak voor uw vochtproblemen wegnemen als het schilderwerk voor u verzorgen. Dan bent u ervan verzekerd dat de vocht- en schimmelplekken niet meer terugkeren. Neem vrijblijvend contact met ons op.