bonke behangen behang ondergrond verwijderen
Geplaatst op 13 februari 2020

Hoe verwijder ik behang

Je kunt behang alleen goed aanbrengen op een zuivere, intacte ondergrond. Voordat je kunt controleren of de ondergrond aan die voorwaarden voldoet, moet je het oude behang eerst verwijderen. Je kunt een nieuw laag behang niet over een bestaande laag aanbrengen. 

Je kunt behang op verschillende manieren verwijderen:

  • Afstomen met een elektrisch afstoomapparaat
  • Afweken
  • Stippen of slijten

Afstomen

Afstomen is een methode waarbij de lijmlaag van het behang door stoom week wordt. De stoom trekt door de behanglagen heen en weekt de oude lijm op. De behanglagen kun je dan verwijderen met een plamuurmes, behangschrapper of een steekmes.

Afweken van oud behang

Bij het afweken van behang moet de wand worden natgemaakt met water waaraan een behangafweekmiddel of afwasmiddel is toegevoegd. Het afweken gaat sneller als warm water wordt gebruikt en als het behang meerdere malen wordt nat gemaakt. Je kunt dit doen met een spons, plantenspuit of met een blokwitter.

Na een inweektijd van 10 tot 20 minuten kan de laag behang worden verwijderd met behulp van een behangafsteekmes of een plamuurmes.

Oud behang verwijderen door middel van splijten of stippen

Tegenwoordig zijn veel behangsoorten splijtbaar. In dat geval kun je zonder al teveel moeite de toplaag van de papieren onderlaag verwijderen. Na het weghalen van de toplaag is de ondergrond prima geschikt om nieuw behang hierover plakken, mits de onderlaag van het oude behang goed vast zit  op de muur.

Trek de laag niet loodrecht van de muur af. Je loopt dan de kans om de onderlaag van de muur los te trekken. Let met name op bij de boven- en onderkant van een baan. Daarbij kan het wel gebeuren dat de ondergrond beschadigingen oploopt. Deze moet je weer wegwerken voor het nieuwe behang geplakt kan worden.