bonke verven behangen behang verwijderen
Geplaatst op 17 mei 2019

Hoe verwijder ik behang?

Je wilt je kamer gaan verven of opnieuw behangen. Het is dan handig om eerst de oude behanglaag eraf te halen. Een klus die vrij eenvoudig te doen is maar wel veel tijd kost. In dit artikel vertellen wij hoe je het gemakkelijkst het oude behang kunt verwijderen.


Behang verwijderen

Hoe je het behang moet verwijderen hangt of van de gebruikte lijmsoort, de hoeveelheid en het soort behangpapier. De ene soort is gemakkelijker te verwijderen dan de andere. Hieronder geven wij tips over verschillende methodes om behang te verwijderen.


Voorbereiding

Bij het verwijderen van behangpapier heb je veel water nodig. Dit is zowel bij het behang afweken als het behang afstomen het geval. Zorg er daarom voor dat je de vloer afschermt om waterschade te voorkomen. Dek de meubels af en zet deze in het midden van de kamer. Ook kan het handig zijn om eventueel de elektriciteit eraf te doen in de kamer waar je aan het werk gaat.


Behang afweken

De simpelste en ook de oudste manier om behang te verwijderen is door het behang los te weken. Er zijn geen machines nodig of andere benodigdheden. Het enige dat je nodig hebt is een emmer water en een spons of grote borstel Je kunt het beste gebruik maken van warm water. Laat het water goed intrekken en verwijder het behang met een spatel. Je kunt ook een speciaal weekmiddel kopen. Deze zijn te koop bij elke doe-het-zelf-zaak.


Behang afstomen

De tweede mogelijkheid is om het behang te verwijderen met een speciaal stoomapparaat. Deze apparaten kun je huren of kopen bij de doe-het-zelf-zaak bij jou in de buurt. Je gaat met de stomer over het behang heen en vervolgens kun je het behang gemakkelijk van de muur verwijderen met een spatel.


Vinylbehang verwijderen

Vinylbehang is een stuk moeilijker te verwijderen dan normaal behang. Door de gesloten en waterdichte structuur van vinylbehang is het niet mogelijk om deze los te weken. Het is het gemakkelijkst om, door middel van een prikroller, kleine gaatjes in het behang te prikken. Op deze manier komt het water alsnog achter het behang en kun je het verwijderen.


Glasvezelbehang verwijderen

Glasvezelbehang is nog moeilijker te verwijderen dan vinylbehang. De gebruikte glasvezellijm is erg sterk en zit daardoor goed aan de muur vast. De kans op beschadiging, bij het aftrekken van het behang, is daarom ook erg groot. Als oplossing wordt er meestal voor gekozen om het oppervlak uit te plamuren en vervolgens over te schilderen.


Houd onze website en Facebook in de gaten voor meer nieuws, schildertips en leuke weetjes over schildersbedrijf Bonke & Zn.