bonke verflagen binnenschilderwerk verfsysteem verf
Geplaatst op 28 februari 2020

Hoe verwijder ik oude verflagen?

Bij zowel binnenschilderwerk als binnenschilderwerk zal een niet intact verfsysteem verwijderd moeten worden. Voordat je de ondergrond opnieuw kunt behandelen, moet je de oude verflagen verwijderen.

Oude verflagen verwijderen

Je verwijdert verlagen wanneer deze zijn gebarsten, zijn afgebladderd, niet hechten aan de ondergrond of wanneer er een ander verfsysteem wordt aangebracht. Er bestaan vijf manieren om oude verflagen te verwijderen:

  • Door schuren
  • Met alleen een schrapper
  • Met een schrapper en een föhn
  • Met een schrapper en gasbrandapparatuur
  • Met een schrapper en afbijtmiddel

Schuren

Er wordt onderscheid gemaakt in drie situaties van schuren of opruwen, namelijk:

  • Het volledig verwijderen van bestaande verflagen.
  • Het corrigeren van verflagen.
  • Het schuren van intacte verflagen om een goede hechting te verkrijgen bij het overschilderen.

Je moet er wel voor zorgen dat je gebruik maakt van een scherpe schraper. Ook moet je oppassen dat je de ondergrond niet te veel beschadigd. In de meeste gevallen ontstaan er beschadigingen doordat de schraper niet scherp genoeg is of doordat er te hard gedrukt wordt tijdens het schrapen.

Schrappen

Voor het verwijderen van een schilferende of afbladderende verflaag gebruik je schrappers of krabbers. Je verwijdert de verflaag door te schrappen. Werk in een vaste volgorde, meestal van links naar rechts en van onder naar boven (linkshandigen van recht naar links). Het schrappen van verflagen moet altijd met de houtdraad mee.

Föhnen

Ook kun je oude verflagen verwijderen met behulp van een heteluchtpistool. Tijdens het föhnen houd je het heteluchtpistool op de verflaag gericht en ga je gelijkmatig op en neer. Ga met de schrapper achter de föhn aan om de verflaag te verwijderen.

Afbranden

Bij het afbranden van verf wordt vaak een propaangasbrander gebruikt. Gas is gevaarlijk, omdat met een open vlam wordt gewerkt. Veel gemeenten hebben daarom richtlijnen opgesteld waaraan je moet voldoen bij afbouwwerkzaamheden. Voor het afbranden heb je een vergunning nodig van de plaatselijke brandweer, informeer altijd naar de richtlijnen van afbranden bij de gemeente

Afbijten

Af en toe kun je vanwege brandgevaar een oude verflaag niet föhnen of afbranden. bijvoorbeeld als er brandbaar vuilnis in de buurt is of een gebouw een rieten dak heeft. In deze gevallen kun je beter voor afbijten kiezen.

Breng het afbijtmiddel in een voldoende laag aan. Voor het aanbrengen van het afbijtmiddel gebruik je een slappe langharige kwast. Strijk in één keer het afbijtmiddel op de verflaag. Verdeel het afbijtmiddel niet.

Verwijder met een schrapper de oude verflaag. Geprofileerd werk kun je met een metalen pannenspons schoonschuren. Dikke lagen verf verwijder je niet in één keer. Meestal lost het afbijtmiddel alleen de bovenste verflaag op. Je verwijdert dan eerst deze laag. Daarna strijk je de volgende verflaag in met afbijt.