Lekstrepen op jouw schilderwerk: Oorzaken en Oplossingen
Geplaatst op 30 juni 2023

Lekstrepen op jouw schilderwerk: Oorzaken en Oplossingen

Niets is zo frustrerend als het ontdekken van lekstrepen op jouw pas geschilderde oppervlakken. Deze ongewenste strepen worden veroorzaakt door vervuiling die door regenwater over het schilderwerk spoelt. In dit artikel zullen we de oorzaken van lekstrepen bespreken en enkele effectieve oplossingen bieden om deze te verwijderen.

Oorzaken van lekstrepen

Lekstrepen ontstaan meestal door vervuiling afkomstig van liggende delen, zoals screens, zonweringen en de bovenzijde van balustrades. Ook beglazing en onbehandelde metalen, zoals zinken dakgoten en aluminium glaslatten, kunnen bijdragen aan de vervuiling. Bovendien speelt luchtvervuiling een rol bij de mate van vervuiling. Verse verflagen zijn bijzonder gevoelig voor lekstrepen, dus het is belangrijk om hier extra aandacht aan te besteden.

Invloed van doordroging

Met name bij alkydharsverven is de initiële gevoeligheid voor vervuiling te wijten aan de trage doordroging van deze verven, vooral bij lagere temperaturen. Hoewel de verf een dag na het schilderen droog is, blijft deze nog enigszins zacht en daardoor vatbaar voor vuil dat aan de verffilm blijft plakken en opdroogt.

Hogere laagdikte en vervuiling

Als er te veel verf wordt aangebracht, verloopt de doorharding nog trager en neemt de kans op vervuiling toe. Om de kans op lekstrepen te beperken, is het aan te bevelen om de omgeving vooraf grondig schoon te maken.

Oplossingen voor het verwijderen van lekstrepen

Bij lichte vervuiling kan reiniging met leidingwater en een huishoudelijk reinigingsmiddel vaak al voldoende zijn. Hardnekkige vervuiling vereist echter een sterker reinigingsmiddel, zoals Dasty Ontvetter of Cillit Bang Power Ontvetter. Deze middelen reinigen effectief het oppervlak zonder de verf aan te tasten. Het is belangrijk om na de behandeling het schilderwerk grondig met schoon water af te nemen.