Lekstrepen op jouw schilderwerk
Geplaatst op 6 januari 2023

Lekstrepen op jouw schilderwerk 

Lekstrepen worden veroorzaakt door vervuiling die door regenwater over het schilderwerk heen spoelt. De vervuiling is vaak afkomstig van liggende delen, zoals screens, zonweringen en de bovenzijde van balustrades. De vervuiling kan ook afkomstig zijn van beglazing of van onbehandelde metalen, zoals zinken dakgoten en aluminium glaslatten. De mate van vervuiling wordt sterk beïnvloed door factoren zoals luchtvervuiling. Hoe verser de verflaag hoe gevoeliger deze is voor lekstrepen.

Doordroging

Aanvankelijk zijn alkydharsverven gevoelig voor vervuiling. Dit is te wijten aan de relatief trage doordroging van deze verven, met name bij lagere temperaturen. Een dag na het schilderen is de verf wel droog, maar nog ‘zacht’ en daarmee gevoelig voor vuil dat aan de verffilm kleeft en ‘indroogt’.  

Wanneer een te hoge laagdikte wordt aangebracht zal de doorharding nog trager verlopen en is de kans op vervuiling nog groter. Om vervuiling te beperken is het aan te bevelen de omgeving van te voren goed te reinigen.

Lekstrepen verwijderen

Wanneer het om een lichte vervuiling gaat, is reinigen met leidingwater en een huishoudelijk reinigingsmiddel vaak al voldoende. Bij hardnekkige vervuiling wordt een sterker reinigingsmiddel aanbevolen, bijvoorbeeld Dasty Ontvetter of Cillit Bang Power Ontvetter. Deze middelen reinigen eenvoudig het oppervlak zonder aantasting van de verf. Belangrijk is wel dat na de behandeling het schilderwerk met schoon water wordt afgenomen.

Wil je meer weten over ons aanbod in schilderwerk? Neem dan een kijkje op onze diensten pagina.