bonke verfrollers kwasten schoonmaken
Geplaatst op 11 februari 2020

Schoonmaken van Kwasten en Verfrollers

Je kunt de rollers en kwasten die je voor watergedragen verfproducten hebt gebruikt op verschillende manieren schoonmaken en/of opruimen:

  • Luchtdicht verpakken
  • Reinigen met water

Luchtdicht verpakken van de verf rollers of kwasten

Wil je de kwast en roller binnenkort weer gebruiken, verpak ze dan luchtdicht in een plastic zakje. De verf blijft dan zacht en droogt niet uit. Je hoeft de verf niet van de kwast en roller af te halen. Vooral voor kwasten van varkenshaar of een mix van synthetische vezels is dit een goede manier van bewaren. Deze kwasten kunnen namelijk slecht tegen water.

Reinigen van verf rollers of kwasten met water

Als je een kwast of roller langere tijd niet gaat gebruiken, moet je hem eerst schoonmaken. Het schoonmaken van de kwast of roller doe je in een aantal stappen:

  1. Strijk de kwast zoveel mogelijk af of haal de kwast met een stopmes uit.
  2. Vul een bak met water en voeg daar flocculeringsmiddel aan toe. Flocculeringsmiddel is een middel dat het water zuivert, het scheidt het water van de verf. 
  3. Spoel de kwast goed uit in de bak. Let op! Je mag een kwast niet onder de kraan uitspoelen. Dit is slecht voor het milieu.
  4. Zet de kwast met een draaiende beweging in een kwastenpot met een laag water. Er moet zoveel water in zitten, dat de kwastharen bedekt zijn. Je zet de kwast met een draaiende beweging in de pot. Daarmee voorkom je dat de haren ombuigen. 
  5. Verzamel het afvalwater in de daarvoor bestemde bak en behandel de verfdeeltjes als gevaarlijk afval. Gevaarlijk afval mag niet bij het gewone afval, maar moet gescheiden worden opgeslagen en afgevoerd.