Tips voor schilderwerk
Geplaatst op 11 maart 2019

Tips voor schilderwerk

Iedereen schildert zelf natuurlijk ook wel eens. Als je zelf gaat schilderen wil je natuurlijk wel een eindresultaat waar je trots naar kijkt. Vandaag een paar verschillende tips hoe je jouw schilder werkt een professioneel eindresultaat geeft.

Gebruik het juiste materiaal
Het is belangrijk om gebruik te maken van het juiste materiaal. Zorg ervoor dat de haarsoort van de kwast goed past bij de verf die je wilt gebruiken. Een goede kwast of roller zorgt al half voor een goed eindresultaat. Zorg ook dat je voor het schilderen het juiste schuurpapier gebruikt. Voor het gemak maak bijvoorbeeld gebruik van een blokje.

Dit geldt natuurlijk ook voor de verf die je gebruikt. Zorg ervoor dat de verf die je gebruikt ook daadwerkelijk geschikt is voor de plek die je gaat schilderen.

Zorg voor een goede ondergrond
Voordat je begint moet je zorgen dat de ondergrond dat geverfd moet worden goed is. Controleer op gaten, beschadigingen, houtrot en loszittende verf. Verwijder zo nodig de loszittende delen en ontvet je ondergrond. Zorg ervoor dat je alle gaatjes en kiertjes in de ondergrond weg werkt voor een optimaal resultaat.

Bescherm de omgeving
Zorg ervoor dat je alles goed afdekt wat niet geschilderd moet worden. Verf vlekken zijn lastig schoon te krijgen en het is makkelijk te voorkomen. Gebruik schilderstape en plak de delen die je niet wilt schilderen af. Zorg er ook voor dat je vloeren en eventuele meubels in de ruimte ook goed afdekt. Mocht je dan met de verf op de grond komen, is dit geen probleem.

Schilderen met een kwast
Voordat je gaat schilderen kijk of je het beste gebruik kan maken van een kwast en een roller. Hieronder een aantal tips voor het gebruiken van een kwast:

- Zorg voor een goede kwast. Vervang je oude kwast voor een nieuwe en zorg dat de haren goed zijn.
- Door de kwast tot ongeveer ⅓ in de verf. Strijk de kwast niet af maar draai hem, hierdoor druipt de verf niet.
- Houd de kwast vast als een pen. Druk de kwast licht en maak lange soepele bewegingen.
- Zet de verf ruim op. Op een smal vlak de verf verdelen met op en neergaande bewegingen van onder naar boven. 

Schilderen met een roller
Schilderen gebeurd niet altijd alleen met een kwast. Je kan er ook voor kiezen om gebruik te maken van een roller. Bijvoorbeeld als je een grote vlakke muur moet schilderen. Hieronder tips voor het gebruiken van een roller:
- De eerste keer dat je begint met het gebruik van een roller kan deze extra spetteren, houdt hier rekening mee.
- Gebruik bij het verven met een roller altijd een verfbak en een verdeelrooster.
- Dip de roller tot ongeveer halverwege de diameter in de verf. Je kunt hierna de verf verdelen op de roller met het verdeelrooster.
- Op grote vlakken de verf eerst horizontaal aanbrengen en daarna met verticale, overlappende bewegingen verdelen.

Met de bovenstaande tips kom je zelf al een aardig eind. Voor meer vragen en/of tips kun je altijd contact opnemen. Wij adviseren je met professionele tips en helpen je graag. Wanneer je het schilderwerk toch liever uitbesteed, staat Bonke & Zn voor je klaar.