bonke schilderswerk schilderen verven
Geplaatst op 11 maart 2019

Tips voor schilderwerk

Iedereen schildert zelf natuurlijk ook wel eens. Als je zelf gaat schilderen wil je natuurlijk wel een eindresultaat waar je trots naar kunt kijken. Vandaag een paar tips hoe je jouw schilderwerk een professioneel eindresultaat geeft.

Gebruik het juiste materiaal
Het is belangrijk om gebruik te maken van het juiste materiaal. Zorg ervoor dat de haarsoort van de kwast goed past bij de verf die je wilt gebruiken. Een goede kwast of roller is al de helft van het resultaat. Zorg er ook voor dat je het juiste schuurpapier gebruikt. Maak voor het gemak bijvoorbeeld gebruik van een blokje. Zorg ervoor dat de verf die je gebruikt geschikt is voor de plek die je gaat schilderen.

Zorg voor een goede ondergrond
Voordat je begint moet je zorgen dat de ondergrond die geverfd moet worden goed is. Controleer op gaten, beschadigingen, houtrot en loszittende verf. Verwijder zo nodig de loszittende delen en ontvet de ondergrond. Zorg ervoor dat je alle gaatjes en kiertjes in de ondergrond wegwerkt voor een optimaal resultaat.

Bescherm de omgeving
Zorg ervoor dat je alles goed afdekt wat niet geschilderd moet worden. Verfvlekken zijn lastig te verwijderen en makkelijk te voorkomen. Gebruik schilderstape en plak de delen die je niet wilt schilderen af. Zorg er ook voor dat je vloeren en eventuele meubels in de ruimte goed afdekt.

Schilderen met een kwast
Kijk voordat je gaat schilderen of je het beste gebruik kunt maken van een kwast of een roller. Hieronder een aantal tips voor het gebruiken van een kwast:

- Zorg voor een goede kwast. Vervang je oude kwast voor een nieuwe en zorg dat de haren goed zijn.
- Doop de kwast tot ongeveer ⅓ in de verf. Strijk de kwast niet af maar draai hem, hierdoor druipt de verf niet.
- Houd de kwast als een pen vast. Druk de kwast licht en maak lange soepele bewegingen.
- Zet de verf ruim op. Op een smal vlak de verf verdelen met op- en neergaande bewegingen van onder naar boven. 

Schilderen met een roller
Je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van een roller. Bijvoorbeeld als je een grote vlakke muur moet schilderen. Hieronder tips voor het gebruiken van een roller:
- De eerste keer dat je begint met het gebruik van een roller kan deze extra spetteren, houd hier rekening mee.
- Gebruik bij het verven met een roller altijd een verfbak en een verdeelrooster.
- Dip de roller tot ongeveer halverwege de diameter in de verf. Je kunt hierna de verf verdelen op de roller met het verdeelrooster.
- Op grote vlakken de verf eerst horizontaal aanbrengen en daarna met verticale, overlappende bewegingen verdelen.

Met de bovenstaande tips kom je zelf al een aardig eind. Voor meer vragen en/of tips kun je altijd contact opnemen. Wij adviseren je met professionele tips en helpen je graag. Wanneer je het schilderwerk toch liever uitbesteed, staat Bonke & Zn voor je klaar.