bonke klussen verbouwen veiligheid kleding
Geplaatst op 16 december 2020

Veilig klussen of verbouwen

Bij klussen en verbouwen kunnen snel ongelukken gebeuren. Daarom is uw eigen veiligheid en dat van een ander erg belangrijk. Deze veiligheid kunt u onder andere verbeteren door beschermende kleding te dragen. In dit blogartikel gaan we het hebben over welke beschermingsmiddelen u het beste kunt dragen tijdens het klussen of verbouwen. 

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Er zijn verschillende soorten persoonlijke beschermingsmiddelen. Zo heeft u bijvoorbeeld veiligheidshandschoenen, veiligheidsschoenen, veiligheidsbril, gehoorbescherming, stofmasker, hoofdbescherming en kniebescherming. We gaan vandaag vooral in op de beschermingsmiddelen die u het beste kunt gebruiken tijdens het klussen of tijdens kleine verbouwingen.

Veiligheidshandschoenen

Wanneer u bijvoorbeeld met glas of chemicaliën moet werken is het belangrijk om handschoenen te dragen. Er zijn speciale handschoenen met extra snijweerstand maar ook handschoenen die bestendig zijn tegen oliën en chemicaliën. Afhankelijk van het werk wat u gaat doen, kiest u de handschoen van het juiste materiaal. Naast deze beschermende handschoenen zijn er ook werkhandschoenen die je draagt tijdens het schilderen.

Veiligheidsschoenen

Veiligheidsschoenen zijn schoenen die u beschermen tegen vallende en scherpe voorwerpen, maar ook tegen uitglijden en tegen gevaarlijke stoffen. Veiligheidsschoenen zijn er in verschillende soorten. Voor schilderen kunt u bijvoorbeeld klasse S3 gebruiken. Dit zijn waterbestendige schoenen met veiligheidsneus en -zool. Klasse S3 zijn ook de meest gebruikte werkschoenen omdat deze een veiligheidsnorm heeft die het meest voorkomt.

Veiligheidsbril

Een veiligheidsbril beschermt uw ogen tegen (gevaarlijke) stoffen. U krijgt bijvoorbeeld te maken met (gevaarlijke) stoffen bij het snijden van glas, het breken van een muur of het schrapen van verf.

Gehoorbescherming

Gehoorbescherming kunt u gebruiken tegen lawaai tijdens bijvoorbeeld het schuren van hout. Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn voor uw gehoor, het schuren met een schuurmachine produceert rond de 95 decibel. Het is daarom belangrijk om goede gehoorbescherming te dragen.

Stofmasker

Bij klussen of verbouwen is de kans erg groot dat er veel stof vrijkomt, denk hierbij bijvoorbeeld aan het schuren van hout of het afbreken van een muur. Hierbij kunt u fijnstof inademen. Door het inademen van fijnstof kunt u irritatie krijgen aan uw luchtwegen, als er veel vezels of fijnstoffen in de lucht zijn, kunnen chronische longklachten, zoals bronchitis en astma, ontstaan of verergeren.

Heeft u klus- of verbouwplannen maar komt u er niet helemaal uit, neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij vertellen u graag hoe wij u kunnen helpen.