bonke kozijnen afwerken hout
Geplaatst op 1 oktober 2020

Voorbehandelen van houten ondergronden

Voordat u bijvoorbeeld uw houten kozijnen kunt afwerken is het belangrijk dat u deze eerst goed voorbehandeld. Hoe u houtachtige ondergronden het beste kunt voorbehandelen leest u in dit artikel. 

De voorbehandelingen kunnen verschillen, dit ligt eraan hoe uw hout er aan toe is. 

Zitten er geen gebreken zoals af poederende verflagen, blaren, houtrot of barsten in uw schilderwerk dan hoeft u het alleen te ontvetten voordat u gaat schilderen. Mocht er in het oude schilderwerk toch gebreken naar voren komen is de voorbehandeling iets uitgebreider.

Oude verflagen verwijderen

Als eerste moet u de de oude verflaag verwijderen. Dit kunt u op de volgende manieren doen: 

  • Door schuren;
  • Met alleen een schrapper;
  • Met een schrapper en een föhn;
  • Met een schrapper en gasbrandapparatuur;
  • Met een schrapper en afbijtmiddel.

Schuren

Bij het schuren is de korrel van het schuurpapier erg belangrijk. Hoe hoger het P-cijfer, hoe fijner de korrel. Zo wordt P80 of P100 vooral gebruik voor het schuren van grove plamuurlagen, P120, P150 en P180 voor het schuren van grondlagen en plamuurlagen en als laatste P220, P240 en P320 voor het schuren van voorlaklagen. 

Als u alles heeft geschuurd is het belangrijk om de ondergrond dan goed schoon te maken, zodat hij stofvrij is. 

Schrappen

Bij het schrappen is het belangrijk dat u niet tegen de houtdraad in schrapt. Dit veroorzaakt beschadigingen die u later door de aflaklaag weer terug ziet. 

Nadat u de oude verflagen heeft verwijderd is het belangrijk om de houten ondergrond goed schoon te maken. Gebruik hiervoor een spons en warm water met reinigingsmiddel.

Hout herstellen van gebreken

Mochten er toch grotere gebreken zijn zoals openstaande verbindingen, kleine of grote beschadigingen, houtrot en verweerd hout, is het belangrijk dat deze eerst hersteld worden. 

Kleine beschadigingen kunnen vaak hersteld worden door gebruik te maken van plamuur. Bijvoorbeeld voor het dichten van gaatjes. Een ander vaak voorkomend probleem is houtrot. Houtrot kunt u zelf herstellen, maar mocht u hier niet uitkomen helpen wij hier u graag mee.

In ons volgende blogartikel vertellen wij u hoe u het voorbehandelde hout het beste kunt afwerken. 
Heeft u hulp nodig bij het voorbehandelen en schilderen van uw hout en wilt u dit liever uitbesteden. Neem dan vrijblijvend contact met ons op.