bonke schilderen kunststof verven
Geplaatst op 13 augustus 2020

Voorbehandelen van kunststof ondergronden.

Wil je dat ene leuke kunststoffen stoeltje schilderen of dat kunststoffen kozijn, maar weet je niet goed hoe je moet beginnen? Voordat je een kunststof ondergrond kunt gaan schilderen is de voorbehandeling van groot belang. In deze blog leggen we uit hoe je kunststof ondergronden het beste kunt voorbehandelen.


Welke materialen heb ik nodig?

Voor het reinigen en ontvetten van kunststof ondergronden heb je de onderstaande materialen en gereedschappen nodig.

Reinigingsmiddel

Voor het ontvetten van ondergronden zoals kunststof maak je gebruik van reinigingsmiddelen. Veel gebruikte neutrale reinigingsmiddelen zijn Universol en St. Marc. Reinigingsmiddelen bevatten vetoplossers. Hiermee los je hardnekkige vet- en vuillagen makkelijk op. Reinigingsmiddelen zijn niet erg agressief voor je huid, maar als je er een langere tijd mee werkt moet je wel handschoenen aantrekken. Het is erg belangrijk om het reinigingsmiddel te verdunnen zoals aangegeven op de fles.

 Bij zwaardere vervuiling van de ondergrond kun je het beste gebruik maken van een alkalisch reinigingsmiddel, bijvoorbeeld Rigorex.

Schuurspons (Scotch-Brite)

Scotch-Brite schuursponzen zijn sponzen die zijn voorzien van Scotch-Brite schuurpads.

Deze schuursponzen worden gebruikt voor het opschuren en opruwen van de ondergrond. Met schuursponzen kun je makkelijker bij moeilijk bereikbare plekken komen, schuursponzen zijn namelijk flexibeler dan schuurpapier.

 Je kunt de schuurspons ook gelijktijdig gebruiken met een reinigingsmiddel. Hierdoor kun je gelijker tijd met het opruwen ook de ondergrond reinigen. Doe hiervoor tijdens het opruwen een reinigingsmiddel op de schuurspons.

Het reinigen en ontvetten van kunststof ondergronden.

Bij de fabricage van PVC-onderdelen worden glijmiddelen gebruikt, zoals wasachtige stoffen. Dit is goed te zien aan het gladde en glimmende oppervlak. Deze stoffen benadelen de hechting en moeten om deze reden grondig worden gereinigd. Hiervoor kun je een neutraal reinigingsmiddel gebruiken samen met de Scotch-Brite schuurspons. Gebruik hiervoor altijd schoon materiaal en overvloedig water.

Mocht u er zelf niet uitkomen met het voorbehandelen en het schilderen van kunststof ondergronden. Neem dan contact met ons op, om de mogelijkheden te bespreken.