bonke vuil schoonmaken muur schilderen verf verven
Geplaatst op 7 juni 2019

Vlekken verwijderen op je geverfde muur

Je hebt net een hele muur geschilderd en wilt natuurlijk blijven geniet van het mooiste resultaat. Maar ineens heb je een vlek op de muur zitten. In dit artikel vertellen wij hoe jij deze vlek het beste kunt verwijderen en wat je beter niet kunt doen.

Het verschilt natuurlijk per vlek wat je het beste kunt doen. Maar houd in ieder geval rekening met deze algemene tips:

  • Hoe hoger de kwaliteit van de verf is, hoe meer ze bestand zijn tegen wrijven en schrobben. In dat opzicht is een degelijke en duurzame verf dus de investering waard. Op plekken waar de kans op vuil groter is (zoals keuken of badkamer) kun je beter kiezen voor een afwasbare verf.
  • Was de vlek zo snel mogelijk van de muur af. Zo voorkomen je dat het vuil in de verflaag dringt.
  • Wrijf het vuil nooit droog van de muur af, maar gebruik altijd een vloeistof. Dit zorgt voor minder slijtage op de verflaag. 


Vlekken verwijderen op niet-afwasbare verf
Niet elke verf houdt van water. Daarom is het goed om, voordat je begint met het schoonmaken, te weten welke soort verf er op de muur zit. Je zou het niet denken, maar verf op basis van water houdt het minst van water. Een veeg met een vochtige spons of doek kan al genoeg zijn om de verf te verkleuren. Daarom raden wij aan om een gum te gebruiken om de vlek weg te vagen. Ga voorzichtig te werk om te voorkomen dat je de verflaag weghaalt en de ondergrond zichtbaar wordt.


Vlekken verwijderen op afwasbare verf
Met een nieuwe spons en water met zeep, kun je al veel vlekken gemakkelijk van de muur verwijderen. Wrijf altijd van beneden naar boven om verkleuringen te vermijden. Spoel het gereinigde gedeelte af met schoon water en maak het droog met een handdoek. Behandel altijd één vlek tegelijk.

Voor de hardnekkigste vlekken kun je het beste gebruik maken van warm water met afwasmiddel of opgelost soda. Ook op afwasbare verf kun je voor stiften en kleurpotloden het beste een gum gebruiken.

Heb je te maken met vocht en/of schimmelplekken? Dan kun je het beste gebruik maken van water met javel of ammoniak. Verdeel het mengsel over de vlek en laat het een paar minuten inwerken. Wrijf de muur daarna af met een zachte borstel en spoel het na met schoon water.

Belangrijk om te onthouden: hoe nieuwer de vlek, hoe makkelijker je hem kan verwijderen. Oude vlekken die al in de verflaag gekropen zijn worden een lastige klus en zijn vaak onbegonnen werk.

Heb jij hulp nodig bij het verwijderen van vuil of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.


Bron: https://www.colora.nl en http://www.deco-solutions.com