bonke kwasten verfroller tips
Geplaatst op 5 april 2019

Welk type kwast of roller moet ik gebruiken?

Er zijn veel verschillende soorten kwasten en verfrollers. Welke je moet gebruiken hangt af van wat je gaat schilderen. Natuurlijk is het ook een persoonlijke voorkeur want niet iedereen vindt bijvoorbeeld het schilderen met een roller fijn. In ons artikel hebben wij het over de meest gebruikte kwasten en rollers.


Schilderwerken met een kwast

Heb je ervoor gekozen om te schilderen met een kwast? Dan is het belangrijk om even te kijken welke kwast je gaat gebruiken. Er zijn namelijk verschillende soorten kwasten, die elk geschikt zijn voor verschillende schilderwerkzaamheden.


Verschillende soorten kwasten

De blokkwast 
Kan veel verf tegelijk opnemen en is daardoor geschikt voor het schilderen van een groot oppervlak. Verder is de blokkwast lastiger in gebruik dan bijvoorbeeld een ronde kwast. Tegenwoordig kiezen mensen ook vaker voor een roller dan voor een blokkwast.

De ronde kwast
Ronde kwasten worden meestal gebruikt voor het schilderen van kozijnen of zijkanten van deuren en ramen. De ronde kwast is een goede keuze als je gebruik maakt van gladde of matte lak. In principe zijn ronde kwasten het meest geschikt voor smalle oppervlakken.

De ovale kwast
Een ovale kwast is een goede kwast voor het schilderen van grote oppervlakken met hoog of zijdeglans verf.

De radiatorkwast
De kwast met een knik aan de bovenkant. De radiatorkwast is ideaal voor het schilderen van moeilijk bereikbare plekken.  

De platte kwast
Deze gebruik je voor het schilderen van fijner werk. Bijvoorbeeld het schilderen van balken of traptreden.

Het penseel
De fijnste kwast die geschikt is voor het schilderen van figuren, kleine randjes en details.


Schilderwerken met een roller

Kies je ervoor om te schilderen met een roller? Ook hier heb je de keuze uit verschillende soorten rollers. Welke roller je gaat gebruiken hangt af van het schilderwerk dat je gaat doen.

 

Verschillende soorten rollers

De schuimroller
De meeste bekende en gebruikte is de polyester schuimroller. Deze is geschikt voor het strak afwerken van een gladde ondergrond.

De vachtroller
Deze gebruik je voor het schilderen van een ruw oppervlak. Bijvoorbeeld het schilderen van een muur. Hoe ruwer het oppervlak, hoe dikker de vacht van de roller moet zijn.

De kleine verfroller
Is vooral geschikt om (houten) gladde oppervlakken te schilderen.

Verschillende structuren
Je kunt kiezen uit rollers met een grove en een fijne structuur. De naam zegt het eigenlijk al, rollers met een grove structuur zijn goed voor het schilderen van een grove oppervlakte, bijvoorbeeld een muur. En een roller met een fijn structuur is geschikt voor het fijnere werkt, als bijvoorbeeld een kast of deur.

Bij het schilderen met een roller is het handig om altijd een verfbak met een verdeelrooster te gebruiken. Hiermee kun je de verf gemakkelijk over de rollers verdelen zonder hierbij veel verf te verspillen.


Heb je nog vragen of kom je er niet uit welke kwast of verfroller je moet gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op en wij helpen je graag.