• Home
 • Schildersblog
 • Welke kwasten of rollers moet ik gebruiken bij een houten ondergrond?
bonke kwast verfroller ondergrond verf
Geplaatst op 23 juli 2020

Welke kwasten of rollers moet ik gebruiken bij een houten ondergrond?

Welke kwast of roller je gaat gebruiken hangt af van een aantal zaken: de ondergrond die je gaat behandelen, het gewenste afwerkresultaat en de verf die je gaat verwerken. Daarnaast speelt persoonlijke voorkeur ook een belangrijke rol.

Kwastenharen

Als eerste ga je kijken naar de kwastharen, deze zijn in verschillende soorten te vinden.

 • Kwasten met varkenshaar

Varkenshaar heeft een goede verfopname en een gecontroleerde verfafgifte. Varkensharen zijn vooral geschikt voor verven op terpentine basis. Ook kunnen ze wijd gaan staan als je de kwasten in water bewaard.


 •  Kwasten met synthetische vezels

Kwasten met synthetische vezels kunnen worden gebruikt voor zowel verf op waterbasis als verf op terpentine basis. Ze blijven mooier in vorm ten opzichte van varkensharen kwasten ook na herhaaldelijk gebruik en bewaren in water, mits de kwasten goed worden onderhouden.


 •  Kwasten van synthetische vezels gemixt met varkensharen

Deze kwasten zijn ontwikkeld voor verf op waterbasis. Al hebben deze kwasten dezelfde nadelen als 100% varkensharen bij de verwerking van verf op waterbasis.

Voor verf op waterbasis zoals grondverf op basis van acrlyllaatdispersie kun je het beste een kwast met synthetische vezels of een mis van varkenshaar en synthetische vezels gebruiken, gebruik daarnaast bij verf op waterbasis altijd soepele kwasten met lang haar.

Soort kwasten

Daarnaast verschillen kwasten ook in vorm:

 • Buskwasten

Deze kwasten zijn met een metalenbus om de steel en de haren. De haren zijn aan de kwast vastgemaakt door kit. Je vindt de kwasten in verschillende vormen: rond, ovaal, in een punt en plat en in verschillende maten. Afhankelijk van de grootte van het oppervlak kies je het formaat kwast. De kwast gebruik je om een rechte lijn te trekken.


 •  Radiatorkwast

De radiatorkwast heeft een knik in de steel. Deze kwast gebruik je voor het schilderen van moeilijk bereikbare plaatsen, bijvoorbeeld in hoeken of achter leidingen.


 •  Lyonse penseel

Een lyonse penseel gebruik je voor specifieke werkzaamheden. Deze is zowel verkrijgbaar in rechte als gebogen penselen. Gebogen penselen gebruik je voor moeilijk bereikbare plekken.

Rollers

Grote vlakken schilder je met een verfroller. Net zoals bij kwasten zijn er verschillende soorten rollers. In dit blogartikel bespreken we de rollers die je kunt gebruiken bij het schilderen van hout. Deze rollers zijn verdeeld in 3 groepen.

 •  Groep 1

Verfrollers voor oplosmiddelrijke tweecomponenten verfproducten. Deze verfroller herken je vaak aan de gekleurde draden in de verfroller
- Polyamide rollers
- Nylon rollers

 •  Groep 2

Verfrollers voor één componenten verf op terpentine basis en verf op waterbasis.
- Mohair rollers
- Vilt rollers
- Velours rollers

 • Groep 3

Schuimrollers voor één componenten verf op terpentine basis en verf op waterbasis.
- Polyesterschuim rollers
- Velvet rollers