• Home
  • Schildersblog
  • Welke primer gebruik ik voor het hechten van een kunststof ondergrond?
bonke primer wategedragen oplosmiddelhoudend
Geplaatst op 25 maart 2020

Welke primer gebruik ik voor het hechten van een kunststof ondergrond?

Na het reinigen, ontvetten en geheel mat schuren van de ondergrond kan een laag hechtprimer worden opgebracht. Er zijn twee meest toegepaste primertypen voor kunststof ondergronden: de watergedragen primer en de oplosmiddelhoudende primer.

Watergedragen primer 

Watergedragen grondlakken of primers voor hout geven een goede hechting op diverse kunststoffen. Ook buiten wordt vaak gebruikt gemaakt van watergedragen hechtprimers. Vooral bij goed weer worden deze gebruikt, omdat deze primers snel droog zijn en zodat op die manier snel verder kan worden gewerkt. Watergedragen primers zijn primers waarvan het oplosmiddel voor het meeste deel uit water bestaat. Oplosmiddelen in een primer zorgen voor een betere vloeiing. De primer kun je ook makkelijk aanbrengen met een kwast, een roller of verfspuit. Watergedragen primers vergeelt niet snel en is dus ook erg handig voor binnenschilderwerk. Ook is een watergedragen primer enorm krasbestendig.

Oplosmiddelhoudende primer

Het verschil tussen een oplosmiddelhoudende primer en een watergedragen primer is dat in een watergedragen primer het oplosmiddel water is en bij oplosmiddelhoudende primer is dit een chemische oplossende stof, zoals terpentine. De oplosmiddelhoudende primer heeft vooral een hogere glansgraad en is zonder schuren overschilderbaar. Dit kan erg fijn zijn, want op die manier kan je snel door met de volgende stappen van het schilderwerk. 

Let er bij de keuze van de primer op dat thermoplastische kunststoffen (bijvoorbeeld zacht plastic) zeer gevoelig zijn voor oplosmiddelen. Om zeker te weten welke primer je moet gebruiken kijk je in de productinformatiebladen. Daarin staat altijd beschreven welke primer voor welke soort kunststof geschikt is. Op basis van de kunststof die je gaat schilderen bepaal je de primer.