bonke behang muur
Geplaatst op 12 november 2020

Welke soort behang kunt u het beste gebruiken?

Er zijn verschillende soorten behang om te gebruiken voor uw wanden. Zo bestaat er vliesbehang, glasweefsel, papierbehang, kunststof wandbekleding, textiel wandbekleding en multifunctionele wandbekleding. In dit blogartikel gaan we de verschillende behangsoorten bespreken en wat de eventuele voor- en nadelen zijn.

Verschillende soorten behang

Glasweefsel/glasvlies

Glasweefsel kan door de sterkte onder andere gebruikt worden voor het wapenen en versterken van oude, beschadigde ondergronden en voor kwetsbare ondergronden zoals gipskartonplaten. Mocht je in plaats van een weefselstructuur een gladde afwerking willen, gebruik dan glasvlies. Glasweefsel/glasvlies behang is makkelijk en snel overschilderbaar.

Vliesbehang

De onderlaag van vliesbehang is gemaakt van vlies en de toplaag is gemaakt van papier of vinyl. Het materiaal is erg sterk maar omdat het geen dik materiaal is, is het van belang dat de ondergrond egaal van kleur is. Doordat het materiaal erg sterk is kunt u het goed gebruiken om eventuele scheurtjes in muren af te dekken.

Papierbehang

Papierbehang is, zoals het woord al zegt, een wandbekleding dat gemaakt is van papier. Het is een veelgebruikte behangsoort en bestaat in de meeste gevallen uit een boven en onderlaag. Een aantal voordelen van papierbehang zijn:

  • Het is een goedkoop soort behang;
  • In veel verschillende stijlen en structuren verkrijgbaar;
  • De dikkere soorten papieren behang zijn makkelijk te verwerken.

Het nadeel van papierbehang is dat het niet erg slijtvast is. Hierdoor wordt het vaker in slaapkamers gebruikt dan in ruimtes waar de hele dag mensen aanwezig zijn.

Kunststof wandbekleding 

Kunststof wandbekleding wordt ook wel vinylbehang genoemd. Kunststof wandbekleding is goed watervast, hierdoor kan je het goed reinigen met een zachte borstel en een normaal schoonmaakmiddel.

Textiele wandbekleding

Er zijn veel verschillende soorten textiel wandbekleding te vinden, zo kan het van natuurlijk materialen zijn gemaakt zoals linnen, katoen en zijde, maar ook van synthetische materialen zoals polyamide en polyester. Textiele wandbekleding hebben vaak een luxe uitstraling en worden veel gebruikt in hotels, modeboetieks en bestuurskamers.

Multifunctionele wandbekleding

Multifunctionele wandbekleding is ontwikkeld voor speciale doeleinden. De wandbekleding kan bijvoorbeeld dienen als projectiescherm of kan beschrijfbaar of magnetisch. Dat soort wandbekleding is bijvoorbeeld goed te gebruiken voor vergaderzalen of marketingafdelingen.

Wilt u zelf uw muur behangen bekijk dan goed welk soort behang u wilt gebruiken en welke toepassingen het behang moet hebben. Heeft u hulp nodig met het verven of behangen van uw wanden. Neem dan contact met ons op.