bonke muur verven verf
Geplaatst op 6 augustus 2020

Welke verf gebruikt u voor steenachtige ondergronden?

Om een stenen muur te verven kunt u verschillende soorten verf gebruiken. In deze blog gaan we verschillende soorten verf bespreken die veel gebruikt worden. Belangrijk is om van tevoren je stenenmuur goed voor te strijken. Steenachtige ondergronden hebben namelijk de eigenschap om vloeistoffen snel op te nemen.

Acrylaatdispersie muurverf

Acrylaatdispersie is op veel ondergronden toepasbaar. Deze verf is goed schrobvast en is goed bestand tegen gebruiksbelasting. Deze verf wordt veel gebruikt in scholen, ziekenhuizen en trappenhuizen. Voordelen van deze verf zijn nagenoeg oplosmiddelvrij, zeer duurzaam, reinigbaar, schrobbaar en niet vergelend.

 

Isolerende muurverf

Heeft u een nieuw huis maar zit er nicotineaanslag of waterkringen op uw muur, dan heeft u hier een isolerende muurverf voor nodig. Bij een ‘gewone’ muurverf zal u altijd de plekken blijven zien. Mocht er sprake zijn van ernstige vervuiling door brandschade of waterkringen. Gebruik dan naast de isolerende muurverf ook een isolerende primer.

 

Watergedragen epoxyverf

Watergedragen epoxyverf wordt bijvoorbeeld gebruikt voor vloeren, tegels en wanden, deze verf behoort tot de tweecomponentenverf. Het is erg belangrijk dat net voor gebruik de twee afzonderlijk verpakte componenten worden gemengd. Dit type epoxyverf heeft een vrij hoge bestandheid tegen chemische invloeden. Deze verf wordt bijvoorbeeld toegepast op vloeren en wanden in magazijnen, scholen en winkels.

U brengt deze verf aan met een speciale verfroller voor tweecomponentenverven. Voordelen van deze verf zijn onder andere oplosmiddelvrij, geen hinderlijke reuk of stank en slag- en stootvast.


Structuurverf

Structuurverf bevat over het algemeen kwarts (fijn zand), daarom wordt het ook wel kwartsverf genoemd. Het fijne zand geeft een ruw uiterlijk aan de verflaag. Deze verf is uitermate duurzaam, hechten goed en camoufleren onregelmatigheden in de ondergrond. Wel is het verbruik aanzienlijk hoger dan bij een gewone muurverf.

 

Decoratieve muurverf

Decoratieve meerkleurige muurverf is een wandafwerking op basis van acrylaat. Het is een uitermate duurzaam, schobvast, antistatisch en zeer goed reinigbare verf. Deze type wandafwerking is in veel kleurstellingen verkrijgbaar en geeft het interieur een fraaie uitstraling.

 Multi-effectverf

Multi-effectverf is een wandafwerking met oneindig veel creatieve uitstralingen, dit komt doordat je de verf op verschillende manieren kunt aanbrengen. Bijvoorbeeld met een spons, doek, kam of flappenrol. Het is eenvoudig aan te brengen en aan te passen doordat de verf een lange tijd heeft waarin het verwerkt moet worden.

 

Metallic muurverf

Metallic muurverf is een hoogwaardige schrobvaste en goed dekkende wandafwerking met zilvermetaal effect. Deze verf geeft een prachtig glinstereffect naargelang de ondergrond.


Magneetverf

Magneetverf is een verf die metaaldeeltjes bevat, waardoor magneten eraan blijven hangen. Het is ideaal voor het ophangen van memo’s op wandvlakken in kantoren of tekeningen op wanden in schoollokalen.

Het effect van magneetverf hangt van de dikte van de aangebrachte lagen. De verf heeft een grijze kleur, maar kan na een droogtijd van 24 uur met iedere gewenste verf en kleur worden overgeschilderd.

 

Memoboardverf

Memoboardverf is een wandafwerking met gelijke eigenschappen als memoboard. Na het uitharden van deze verf kan de muur beschreven worden met memoboardstiften, waarna de notities uitwisbaar zijn met een memoboardwisser of memoboardreiniger.

 

Krijtverf en kalkverf

Krijtverf en kalkverf wordt vooral gebruikt als decoratieve muurverf, maar kan ook als standaard muurverf gebruikt worden. Dit type muurverf is zeer mat en heeft een poederachtige uitstraling. Je brengt deze verf aan met een kwast, afhankelijk van het type kwast krijg je een verschillend effect. Een nadeel van deze verf is dat doordat hij zo maat is, beschadigingen goed zichtbaar zijn.