bonke hout verf onderhouden kijtende afpoederende verflagen
Geplaatst op 6 januari 2021

Hoe kan ik afpoederende verflagen herstellen?

Het is erg belangrijk om uw hout en verf te onderhouden. Vooral bij verf die al een paar jaar op het hout zit kunnen problemen ontstaan. In dit blogartikel gaan we het hebben over krijtende en afpoederende verflagen.

Mogelijke oorzaken

Verflagen kunnen er na een aantal jaren dof uit gaan zien, het kan dan zo zijn dat de pigmentdeeltjes los beginnen te laten. Dit kunt u testen door met uw vinger over de verf heen te strijken, als er pigment op uw vingers achterblijft is het tijd om de verflaag te gaan herstellen. Een mogelijke oorzaak hiervan is een langdurige aantasting door zonlicht. Het bindmiddel wordt dan langzaam afgebroken en daardoor worden de pigmentdeeltjes niet meer vastgehouden.

Naast de langdurige aantasting door het zonlicht kan ook de ondergrond een mogelijke oorzaak zijn. Als de ondergrond teveel ‘zuigt’ wordt het bindmiddel weggezogen en blijven de pigmentdeeltjes over. Het is daarom belangrijk om genoeg voorstrijkmiddel te gebruiken op deze muren. 

Niet alle verfsoorten hebben hier last van, het heeft vooral te maken met de hoeveelheid bindmiddel die de verf bevat.

Oplossing

Om de poederende verflaag te verhelpen is het belangrijk dat de losse pigmentdeeltjes worden verwijderd, dit kunt u doen door de ondergrond te schuren. Vervolgens moet u de ondergrond goed ontvetten. Als de ondergrond ontvet is kunt u eventuele gebreken en beschadigingen bijwerken, als dat gebeurd is kunt u de grondverf en overige afwerkingen zoals de laklaag aanbrengen.

Mocht u hulp nodig hebben bij het oplossen van deze problemen of het aanbrengen van de nieuwe verflagen. Neem dan vrijblijvend contact met ons op.