bonke schilderen kozijnen accryllak mileubelastend verfsoorten
Geplaatst op 4 juli 2019

Hoe schilder je de binnenkozijnen?

In 10 stappen naar perfect geschilderde binnen kozijnen


Stap 1: Materiaal 

Het schilderen van binnenkozijnen kun je het beste doen met accryllak. Deze verf droogt snel, ruikt niet en verkleurt nauwelijks. Daarnaast is accryllak ook minder milieubelastend dan veel andere verfsoorten. Gebruik daarnaast de voor acrylverf bestemde kwasten en rollers. Op de verpakking van de kwasten en rollers staat dit aangegeven.

 

Stap 2: Repareren en ontvetten

Voordat je de kozijnen gaat schilderen is het verstandig om eerst te controleren op houtrot. Is je binnenkozijn verrot? Haal dan de rotte delen weg met een beitel, behandel het met houtrot-stop en vul het op met houtrotvuller.

 

Stap 3: Verfbladders verwijderen

Verwijder loszittende verfbladders met een verfkrabber. Dit voorkomt dat je straks over de verfbladders heen gaat schilderen.

 

Stap 4: Opschuren & Plamuren

Indien er beschadigde delen zijn op je kozijnen kun je deze opschuren met een grof schuurpapier (korrel 80).

Vervolgens moet je het kozijn controleren op oneffenheden. Deze kun je glad maken door ze te plamuren. Gebruik hiervoor een breed en een smal plamuurmes. Het brede mes gebruik je voor een voorraad plamuur en met het smalle mes ga je het kozijn plamuren. Zet het plamuurmes recht op de ondergrond en trek de plamuur met een soepele beweging over de beschadiging.

Nu je het kozijn geplamuurd hebt moet je het weer opnieuw opschuren. Dit keer gebruik je een fijner schuurpapier (korrel 320).

  

Stap 5: Afplakken

Verwijder het stof dat je in de vorige stap hebt gemaakt met een zachte borstel en een vochtige doek. Nu kun je de kozijnen afplakken met afplaktape. Gebruik een schoon plamuurmes om de hoeken scherp af te kunnen scheuren.

Stap 6: Grondverf

Nu de kozijnen afgeplakt zijn is het tijd om ze in de grondverf te zetten. Roer de grondverf goed door met een roerhoutje. Zet het kozijn in de grondverf. Hiervoor kun je het beste een ronde kwast gebruiken. 


Stap 7: Drogen, opschuren en ontvetten

Laat de grondverf goed drogen en schuur het vervolgens op met fijn schuurpapier (korrel 320). Neem het hele kozijn nog een keer af met wat water en ontvetter en spons het na met schoon water.

 

Stap 8: Kitten 

Werk alle naden en kieren weg met acrylaatkit. Zet de kitspuit schuin op de ondergrond zodat de schuin afgesneden spuitmond recht op het oppervlak staat. Overtollig kit kun je verwijderen met je vinger of een vochtige doek. Kijk op de verpakking wanneer de kit overschilderbaar is.

 

Stap 9: Eerste verflaag aanbrengen

Nu het echte werk is voorbereid kun je beginnen met schilderen. Breng de eerste verflaag aan met de kwast. Begin met de hoeken en randen langs de ruiten. Schilder daarna de lange delen van het kozijn.

Rol het werk na met een smalle verfroller. Hierdoor wordt de verflaag strakker en egaler. Breng minimaal twee lagen aan voor een maximale dekking. Laat de verf tussendoor goed drogen en schuur het op met fijn schuurpapier (korrel 320 of 400).


Stap 10: Na de schilderklus

Verfrollers en kwasten schoonmaken? Doe dit nooit onder de kraan. Hoewel accryllak minder milieubelastend is dan veel andere verfsoorten is het nog steeds slecht voor het milieu. Wikkel de kwasten en rollers in aluminiumfolie of zet ze in een potje water. Gooi de verfrestanten nooit zomaar in de vuilnisbak maar gooi ze bij het klein chemisch afval bij een KCA-depot bij jou in de gemeente. 

Bron: Gamma