bonke verf tips schilderen
Geplaatst op 20 juni 2019

Welke verf moet ik gebruiken voor mijn schilderwerk?

Schilderen is niet altijd zo moeilijk als je denkt. In de meeste gevallen zorgt een goede voorbereiding al voor het halve werk. De juiste verf kiezen is hierbij uiteraard een belangrijk onderdeel. In dit artikel vertellen we welke verf je het beste kunt gebruiken.

In eerdere blog artikelen hebben we het al gehad over diverse tips voor het voorbereiden van jouw schilderwerk. Onder andere over het verwijderen van de oude verflaag, welke kwast of roller en meer.

 

De juiste verf kiezen

Je zou denken verf is verf, maar toch is niet elke verfsoort voor iedere klus geschikt. Om tot een goed resultaat te komen is het dus belangrijk om de juiste verf te kiezen. Hierbij hebben we de keuze tussen 3 soorten: solventverf, waterverf en natuurverf.

Solventverf

Solventverf bestaat uit een basis van synthetische harsen of solventen. Solventverf staat bekend om een goede mechanische weerstand. Bij het proper maken van het materiaal en om de verf aan te brengen, maak je ook weer gebruik van solventen.

Solventverf is over het algemeen wat schadelijker voor het milieu, heeft een indringende geur, droogt minder snel en is lastiger in onderhoud ten opzichte van verf op bijvoorbeeld waterbasis. Daarom kiezen we tegenwoordig meer voor latex of acrylaatverven.


Waterverf

Door onder andere milieuredenen kiezen we tegenwoordig steeds meer voor waterverven. Echter zit er ook een nadeel aan het gebruik van waterverf. Waterhoudende verf laat zich namelijk vrij gemakkelijk aanbrengen waardoor het risico ontstaat dat je de verf te dun uitstrijkt. Dus maak je gebruik van waterverf? Zorg dan dat je de verflaag altijd ruim aanbrengt en strijk het kort op en licht na. Dit kan het gemakkelijkst met een langharige borstel.

Natuurverf is, zoals de naam al zegt, de meest milieuvriendelijke keuze. Natuurverven worden geheel vervaardigd van natuurlijke grondstoffen. Ook hebben ze een aangename geur en zijn ze veiliger. Het nadeel van natuurverf is dat ze minder bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Vooral met buitenschilderwerk moet je hier rekening mee houden.


Welke glanssoort moet ik hierbij kiezen?

Nadat je de keuze hebt gemaakt welke verf je gaat gebruiken is het handig om te kijken welke glanssoort je gaat gebruiken. Bij de glanssoorten maken we onderscheid tussen drie soorten: hoogglans, zijdeglans en mat.

Hoogglans is erg goed bestand tegen vuil en water en is gemakkelijk afwasbaar. Dit geldt voor zowel binnen- als buitenschilderwerk. Een nadeel van hoogglans is de mate waarin oneffenheden zichtbaar worden op het oppervlak. Je zult de ondergrond dus goed moeten voorbereiden voordat je hoogglans aanbrengt.

Matte verf is daarentegen veel minder goed bestand tegen vuil en water. Daarom is mat voor buitenschilderwerk eigenlijk geen goede optie. Een groot voordeel van matte verf is dat het oneffenheden veel minder goed laat zien.

Zijdeglans zit tussen mat en hoogglans in.

Voordat je de verf aanschaft is het handig om even te kijken of de verf geschikt is voor jouw ondergrond. Kijk hierbij naar hout, metaal en steen. Lees de verpakking of laat je informeren over de juiste verfsoort voor jouw ondergrond.Bron: www.vindy.nl